Nyomtatás
A Vonalkódtechnika Alapjai


A Vonalkód Működése

A vonalkód vékony és vastag vonalakból áll. A vonalkód olvasó fotóérzékelővel a kódot elektromos jellé változtatja olvasás közben, és méri a relatív szélességét a vonalaknak és a helyeket a vonalak közt. Így fordítja az olvasó a vonalkódokat írásjelekre, és küldi a számítógéphez vagy kézi terminálhoz.

Minden vonalkód egy különleges Start és egy Stop jellel rendelkezik. Így tudja az olvasó felismerni, ha előre vagy visszafelé olvasta a vonalsorozatot. Továbbá, egyes vonalkódoknak checksum jele is van közvetlen a Stop jel előtt. A checksum nyomtatás közben van kiszámítva, a vonalkód karakterek alapján. A vonalkód olvasó ugyanezt a számítást végrehajtja, és hozzáhasonlítja az eredményt a checksum-hoz. Ha a két szám nem egyezik, az olvasó hibát feltételez, és újból próbálkozik.

Különböző vonalkódok vannak, és mindegyiknek megvan a saját vonal mintája. Az UPC, és az Interleaved 2 of 5 kód csak számokból áll, és általában kiskereskedelmi árúkon használt. Code 39 karaktersorozatában benne van a nagy betűk, számok, és néhány jel. Code 128 felismer minden nyomtatható és nyomtathatatlan ASCII karakter kódot.


Különböző Vonalkódok Alkalmazása

Van valamiféle ipari standard, amelyet a cégnek be kell tartani, vagy a vevő kér egy különleges vonalkód formát? Ha igen, valószínűleg kénytelenek az a vonalkódot használni, melyet a vevő kér. Ha viszont kiskereskedelmi árukat jelölnek, UPC-A -t használnak USA-ban és EAN-13 -t a világ többi országában. Ha cégen belüli használatra kell a vonalkód rendszer, választhatja bármelyiket, de meg kell gondolni, hogy a számos vonalkód elég, vagy használatát venné a számos és betűs vonalkódnak. A Code 39, és Code 128 erre alkalmasak. Ha csak számos vonalkód kell, az Interleaved 2 of 5 is megfelelne, bár a Code 128 nagyobb teljesítményű és épp olyan kis helyen elfér, ha számos adatot kódol. Ha nagymennyiségű adatot kell rejtjelezni, PDF-417 ajánlatos. Ha mértékletes adatmennyiséget kell nagyon kicsi helyre férkőztetni, a DataMatrix célszerű.


2-Dimenziós Vonalkód

2-dimenziós jelek általában négyszögletűek, és két dimenzióban rejtjelezik az adatokat. Két fajta 2-dimenziós vonalkód létezik: a "halmozott vonalkódok" rétegekből álnak, és 2-dimeziós, vagy CCD és lézerolvasókkal, és speciális software-el olvashatóak. A másik fajta a "Mátrix Kód", melyek igazi 2-D mátrixon épülnek. Tömörebbek a halmozott vonalkódokhoz képest, és csak igazi 2-D olvasó tudja dekódolni.

2-Dimenzós kódok előnyei a következők. Kis helyen sok információt tudnak tarolni a standard vonalkódokhoz képest. Egy standard vonalkód körülbelül 20 - 25 karakter a maximum tartalma, 2-D vonalkódok 100 - 2 000 karaktert tartalmazhat.


A Vonalkódok Előnyei

Fejleszti a Működési Teljesítményt

Mivel a vonalkódok megengedik a gyors és pontos adatrögzítést, a munkafolyamat felgyorsul és követhetőbb. Követni a státuszt vagy lokációt egyes tervnek, anyagnak, eszköznek, vagy egyéb tárgynak a cégen belül sok időbe telik. Vonalkódok felgyorsítják ezt a folyamatot.

Csökkenti a Hibákat

Adatrögzítő hibák sokféle problémát okozhatnak: megelégedetlen vevők, időpazarlás nyomozni áruk után, és plusz pénzbe kerülhet a szállítás. Sokszor még komolyabb problémát is okozhat ilyen hiba, főleg ha egészségügyi felhasználásról van szó. Az ember átlagban hibázik egyszer háromszáz karakterenként. Vonalkód olvasók átlagban egyszer harminc-hattrillión karakterenként hibázik attól függően, hogy melyik vonalkódot használ.

2012.
Download Joomla Templates